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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
16/05/2013 |
Data da última atualização: |
31/10/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, R. C. da; GRZYBOWSKI, C. R. de; FRANÇA-NETO, J. de B.; PANOBIANCO, M. |
Afiliação: |
ROSEMEIRE CARVALHO DA SILVA, UFPR; CAMILA RIBEIRO DE SOUZA GRZYBOWSKI, UFPR; JOSE DE BARROS FRANCA NETO, CNPSO; MARISTELA PANOBIANCO, UFPR. |
Título: |
Adaptação do teste de tetrazólio para avaliação da viabilidade e do vigor de sementes de girassol. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 1, p. 105-113, jan. 2013. |
DOI: |
10.1590/S0100-204X2013000100014 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar metodologias para realização do teste de tetrazólio, na avaliação da viabilidade e do vigor de sementes de girassol, e estabelecer classes de qualidade para interpretação do teste. Foram avaliadas diferentes formas de extração do pericarpo e do tegumento das sementes, além do pré‑condicionamento em água por 16 e 18 horas (25°C) e da coloração em solução de tetrazólio (30ºC), nas concentrações de 0,1 e 0,5%, por 2, 3 e 4 horas; e de 1,0%, por 1, 2 e 3 horas. Após a definição da metodologia mais adequada para realização do teste, classes de vigor foram estabelecidas de acordo com a emergência das plântulas no campo. Foram identificadas cinco classes, as quais apresentaram correlação perfeita com a emergência. Para avaliar a viabilidade das sementes de girassol, o pericarpo e o tegumento devem ser retirados após corte longitudinal com até 1/3 do comprimento da semente, o pré‑condicionamento deve ser feito pela imersão em água por 16 horas, e a coloração deve ser realizada em solução de tetrazólio a 0,1%, durante 3 horas. Abstract: The objective of this work was to evaluate methodologies for performing the tetrazolium test in the evaluation of the viability and vigor of sunflower seeds, and to establish seed quality classes for test interpretation. Different methodologies were evaluated for extracting the pericarp and seed coat, besides water priming for 16 and 18 hours (25°C), and staining with tetrazolium solution (30ºC) at the concentrations of 0.1 and 0.5%, for 2, 3, and 4 hours; and of 1.0%, for 1, 2, and 3 hours. After the definition of the most adequate methodology for performing the test, vigor classes were established according to seedling emergence on field. Five vigor classes were established, which had perfect correlation with seedling emergence. For the viability assessment of sunflower seeds, the pericarp and the seed coat should be removed after a lengthwise cut of up to 1/3 seed length, water priming should be carried out for 16 hours, and staining should be done with tetrazolium solution at 0.1%, during 3 hours. MenosResumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar metodologias para realização do teste de tetrazólio, na avaliação da viabilidade e do vigor de sementes de girassol, e estabelecer classes de qualidade para interpretação do teste. Foram avaliadas diferentes formas de extração do pericarpo e do tegumento das sementes, além do pré‑condicionamento em água por 16 e 18 horas (25°C) e da coloração em solução de tetrazólio (30ºC), nas concentrações de 0,1 e 0,5%, por 2, 3 e 4 horas; e de 1,0%, por 1, 2 e 3 horas. Após a definição da metodologia mais adequada para realização do teste, classes de vigor foram estabelecidas de acordo com a emergência das plântulas no campo. Foram identificadas cinco classes, as quais apresentaram correlação perfeita com a emergência. Para avaliar a viabilidade das sementes de girassol, o pericarpo e o tegumento devem ser retirados após corte longitudinal com até 1/3 do comprimento da semente, o pré‑condicionamento deve ser feito pela imersão em água por 16 horas, e a coloração deve ser realizada em solução de tetrazólio a 0,1%, durante 3 horas. Abstract: The objective of this work was to evaluate methodologies for performing the tetrazolium test in the evaluation of the viability and vigor of sunflower seeds, and to establish seed quality classes for test interpretation. Different methodologies were evaluated for extracting the pericarp and seed coat, besides water priming for 16 and 18 hours (25°C), and staining with tetrazolium solution (30ºC... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Helianthus Annuus. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84639/1/Adaptacao-do-teste-de-tetrazolio-para-avaliacao-da-viabilidade-e-do-vigor-de-sementes-de-girassol.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
03/01/2023 |
Data da última atualização: |
03/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MARESTONE, B. S.; TORRES, JUNIOR, R. A. A.; SILVA, L. O. C.; MENEZES, G. R. de O.; MUNIZ, C. A. S. D.; RIBEIRO, E. L. A. |
Afiliação: |
B. S. MARESTONE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; R. A. A. TORRES JUNIOR, CNPGC; L. O. C. SILVA, CNPGC; GILBERTO ROMEIRO DE OLIVEIRA MENEZE, CNPGC; C. A. S. D. MUNIZ, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; E. L. A. RIBEIRO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA. |
Título: |
Genetic parameters for traditional and novel ultrasound carcass traits in Nellore cattle. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Animal Health and Production, v. 54, article 34, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11250-021-03028-z |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to contribute to genetic improvement for carcass quality in Nellore cattle by estimating genetic parameters for carcass characteristics measured by traditional and novel ultrasound adjusted for body weight. Records of 19,910 Nellore breed animals born between 2001 and 2015 as part of a genetic improvement program were evaluated for this purpose. The (co)variance components and genetic parameters for yearling weight (YW), slaughter conformation at yearling age (SCY), ribeye area (REA), REA adjusted for 100 kg of body weight (REA100), REA adjusted for 450 kg of body weight (REA450), subcutaneous fat thickness over the loin (SFTL) and the rump (SFTR), intramuscular fat (IF), and height×width ratio of the sirloin steak (RATIO) were estimated using the restricted maximum likelihood (REML) method and the three-trait animal model. The estimated heritability values were 0.39 (YW), 0.33 (SCY), 0.31 (REA), 0.42 (REA100), 0.38 (REA450), 0.31 (RATIO), 0.17 (SFTL), 0.27 (SFTR), and 0.41 (MAR). The genetic correlations between REA and YW (0.43) and SCY and YW (0.78), respectively, suggested that selecting for REA or SCY could result in an increase in body weight. Because of its moderate and negative correlation with YW, REA100 was inefective as a muscling indicator (- 0.38). The indicators REA450 and RATIO had a - 0.12 and 0.11 low correlation with YW, respectively. Thus, it is concluded that REA450 and RATIO were the best indicators of muscling, with heritability of medium magnitude, making the selection viable, as well as having a low correlation with body weight. MenosThe objective of this study was to contribute to genetic improvement for carcass quality in Nellore cattle by estimating genetic parameters for carcass characteristics measured by traditional and novel ultrasound adjusted for body weight. Records of 19,910 Nellore breed animals born between 2001 and 2015 as part of a genetic improvement program were evaluated for this purpose. The (co)variance components and genetic parameters for yearling weight (YW), slaughter conformation at yearling age (SCY), ribeye area (REA), REA adjusted for 100 kg of body weight (REA100), REA adjusted for 450 kg of body weight (REA450), subcutaneous fat thickness over the loin (SFTL) and the rump (SFTR), intramuscular fat (IF), and height×width ratio of the sirloin steak (RATIO) were estimated using the restricted maximum likelihood (REML) method and the three-trait animal model. The estimated heritability values were 0.39 (YW), 0.33 (SCY), 0.31 (REA), 0.42 (REA100), 0.38 (REA450), 0.31 (RATIO), 0.17 (SFTL), 0.27 (SFTR), and 0.41 (MAR). The genetic correlations between REA and YW (0.43) and SCY and YW (0.78), respectively, suggested that selecting for REA or SCY could result in an increase in body weight. Because of its moderate and negative correlation with YW, REA100 was inefective as a muscling indicator (- 0.38). The indicators REA450 and RATIO had a - 0.12 and 0.11 low correlation with YW, respectively. Thus, it is concluded that REA450 and RATIO were the best indicators of muscling, with herit... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Carcaça; Gado de Corte; Gado Nelore. |
Thesaurus NAL: |
Beef carcasses; Beef cattle; Genetic correlation; Heritability; Slaughter. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02489naa a2200289 a 4500 001 2150606 005 2023-01-03 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11250-021-03028-z$2DOI 100 1 $aMARESTONE, B. S. 245 $aGenetic parameters for traditional and novel ultrasound carcass traits in Nellore cattle.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe objective of this study was to contribute to genetic improvement for carcass quality in Nellore cattle by estimating genetic parameters for carcass characteristics measured by traditional and novel ultrasound adjusted for body weight. Records of 19,910 Nellore breed animals born between 2001 and 2015 as part of a genetic improvement program were evaluated for this purpose. The (co)variance components and genetic parameters for yearling weight (YW), slaughter conformation at yearling age (SCY), ribeye area (REA), REA adjusted for 100 kg of body weight (REA100), REA adjusted for 450 kg of body weight (REA450), subcutaneous fat thickness over the loin (SFTL) and the rump (SFTR), intramuscular fat (IF), and height×width ratio of the sirloin steak (RATIO) were estimated using the restricted maximum likelihood (REML) method and the three-trait animal model. The estimated heritability values were 0.39 (YW), 0.33 (SCY), 0.31 (REA), 0.42 (REA100), 0.38 (REA450), 0.31 (RATIO), 0.17 (SFTL), 0.27 (SFTR), and 0.41 (MAR). The genetic correlations between REA and YW (0.43) and SCY and YW (0.78), respectively, suggested that selecting for REA or SCY could result in an increase in body weight. Because of its moderate and negative correlation with YW, REA100 was inefective as a muscling indicator (- 0.38). The indicators REA450 and RATIO had a - 0.12 and 0.11 low correlation with YW, respectively. Thus, it is concluded that REA450 and RATIO were the best indicators of muscling, with heritability of medium magnitude, making the selection viable, as well as having a low correlation with body weight. 650 $aBeef carcasses 650 $aBeef cattle 650 $aGenetic correlation 650 $aHeritability 650 $aSlaughter 650 $aCarcaça 650 $aGado de Corte 650 $aGado Nelore 700 1 $aTORRES, JUNIOR, R. A. A. 700 1 $aSILVA, L. O. C. 700 1 $aMENEZES, G. R. de O. 700 1 $aMUNIZ, C. A. S. D. 700 1 $aRIBEIRO, E. L. A. 773 $tTropical Animal Health and Production$gv. 54, article 34, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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